Brak artykułów w tej kategorii.

Oposy karłowate

2026-06-21 / AH-Master

Oposy karłowate to drobne torbacze Ameryki, niektóre z gatunków bywają trzymane jako egzotyczne zwierzęta. Mają drobne ciało, długi chwytny ogon i duże, ciemne oczy przystosowane do nocnego trybu życia. Wiele z nich prowadzi nadrzewny tryb życia.

Charakter

Płochliwe, nocne, raczej samotnicze. Słabo nadają się do brania na ręce i lepiej sprawdzają się jako zwierzęta obserwacyjne. Wymagają spokoju i odpowiedniego mikroklimatu.

Wielkość

Bardzo małe, długość ciała często 8-15 cm plus ogon, masa od kilkunastu do około 100 g.

Pielęgnacja

Wymagają wysokiego terrarium z gałęziami, kryjówkami i stabilną temperaturą oraz wilgotnością. Dieta wszystkożerna z przewagą owadów, owoców i niewielkiej ilości białka.

Zdrowie

Wrażliwe na stres, wahania temperatury i niedobory dietetyczne. Żyją zwykle 3-6 lat.

Hodowla

Jako torbacze rodzą bardzo słabo rozwinięte młode, które dojrzewają, trzymając się sutków matki.

Ciekawostka

U wielu oposów młode po opuszczeniu torby przez pewien czas przemieszczają się, czepiając się futra na grzbiecie matki.

Źródło: opracowania o torbaczach z rodziny dydelfowatych