Żółw stepowy

2026-06-21 / AH-Master

Żółw stepowy to lądowy gad z suchych stepów Azji Środkowej, od Kazachstanu po Iran. Przystosowany do skrajnych warunków, zapada w letni spoczynek (estywacja) i zimowy sen, spędzając pod ziemią większość roku w naturze. Roślinożerca o okrągłym, niskim pancerzu.

Charakter

Aktywny kopacz, ciekawski i dość ruchliwy jak na żółwia lądowego. Nie nadaje się do częstego brania na ręce, ale przyzwyczaja się do obecności człowieka i pory karmienia.

Wielkość

Mniejszy od innych żółwi lądowych - 15-25 cm długości pancerza. Potrzebuje dużej przestrzeni, najlepiej terrarium otwartego (table) min. 120 x 60 cm lub wybiegu zewnętrznego latem.

Pielęgnacja

Dieta wyłącznie roślinna: chwasty (mniszek, babka, koniczyna), zioła, mało warzyw, zero owoców i białka zwierzęcego. Niezbędne UVB, miejsce do wygrzewania 35 stopni i sucha, sypka warstwa podłoża do kopania.

Zdrowie

Zagrożenia to MBD, kamienie moczanowe przy zbyt białkowej diecie, deformacja pancerza (piramidkowanie) przy złym żywieniu i niskiej wilgotności w młodości oraz infekcje dróg oddechowych.

Hodowla

Wymaga prawidłowej hibernacji do stymulacji rozrodu. Samica składa kilka jaj, inkubacja trwa 60-110 dni zależnie od temperatury.

Ciekawostka

Żółw stepowy potrafi przeżyć aktywnie zaledwie 3 miesiące w roku, resztę spędzając w stanie spoczynku zakopany głęboko w ziemi, co czyni go mistrzem oszczędzania energii.

Źródło: opracowanie własne