Karaczan syczący to duży, bezskrzydły karaczan z Madagaskaru o lśniącym, brązowo-czarnym, mocno pancernym ciele. Słynie z głośnego syku wydawanego przez wypychanie powietrza przez przetchlinki. Samce mają charakterystyczne "rogi" na przedpleczu.
Charakter
Spokojny, powolny i nieagresywny wobec ludzi, dzięki czemu często bywa "owadem na dłoń" dla początkujących. Sykiem komunikuje się w obronie, podczas walk samców i w zalotach.
Wielkość
5–8 cm długości.
Pielęgnacja
Pojemnik z dobrą wentylacją, kryjówkami z kory i wytłaczanek, temperatura 25–30°C i umiarkowana wilgotność. Wszystkożerny — je warzywa, owoce, suchą paszę. Ścianki muszą być gładkie lub zabezpieczone wazeliną, bo świetnie się wspina.
Zdrowie
Bardzo wytrzymały i odporny; główne ryzyko to przegrzanie, brud i roztocza przy zbyt wilgotnym, niesprzątanym podłożu.
Hodowla
Gatunek jajożyworodny — samica nosi ootekę wewnątrz ciała i rodzi w pełni rozwinięte, żywe nimfy. Hodowla rozrasta się powoli, ale stabilnie; bywa wykorzystywany także jako duża karmówka.
Ciekawostka
To jeden z nielicznych owadów wydających dźwięk powietrzem, a nie pocieraniem części ciała — sykiem nie tylko się broni, ale też "rozmawia" z innymi karaczanami.
Źródło: zoo-mar.pl; własna wiedza terrarystyczna