Mandarynka to jedna z najpiękniejszych kaczek świata, pochodząca z Azji Wschodniej. Samiec w szacie godowej zachwyca feerią barw - pomarańczowymi "żaglami" na skrzydłach, mieniącą się głową, zielono-fioletowymi i kasztanowymi piórami. Samica jest skromnie szaro-brązowa z delikatnym wzorem. Mandarynki gniazdują w dziuplach drzew nad wodą.
Charakter
To kaczki spokojne, raczej płochliwe, lubiące spokojne akweny z roślinnością. W parach tworzą silne więzi. Dobrze znoszą obecność innych ozdobnych ptaków wodnych w wolierze.
Wielkość
Około 40-50 cm długości i masa 400-700 g.
Pielęgnacja
Wymagają zbiornika wodnego, roślinności i miejsc do gniazdowania na wysokości - najlepiej budek. Dieta to ziarna, zieleninę, rośliny wodne i bezkręgowce.
Zdrowie
Odporne, dożywają 6-12 lat. Wymagają czystej wody i ochrony przed drapieżnikami.
Hodowla
Samica składa 8-12 jaj w budce lub dziupli, wysiaduje je około 28-30 dni. Pisklęta wyskakują z gniazda wkrótce po wykluciu.
Ciekawostka
W kulturze chińskiej i japońskiej para mandarynek od wieków symbolizuje miłość małżeńską i wierność.
Źródło: opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnej wiedzy ornitologicznej i hodowlanej