Brak artykułów w tej kategorii.

Papuga falista

2026-06-21 / AH-Master

Papuga falista to najpopularniejsza papuga ozdobna na świecie, pochodząca z suchych terenów Australii. Niewielka, towarzyska i kolorowa, dostępna w dziesiątkach odmian barwnych. Idealna dla początkujących miłośników ptaków.

Charakter

Wesoła, ruchliwa i bardzo towarzyska. Samce potrafią naśladować mowę ludzką. Najlepiej czuje się w parze lub w stadku.

Wielkość

Długość ciała 18-20 cm, masa 30-40 g. Smukła sylwetka z długim ogonem.

Pielęgnacja

Wymaga przestronnej klatki, codziennego dostępu do świeżej wody i kąpieli, a także zabawek do aktywności. Ważny regularny lot poza klatką.

Zdrowie

Podatna na nowotwory, otyłość, kokcydiozę oraz infekcje dróg oddechowych przy przeciągach. Wymaga unikania nasion oleistych w nadmiarze.

Hodowla

Łatwa w rozmnażaniu w niewoli. Potrzebuje budki lęgowej i spokoju w okresie lęgów.

Ciekawostka

W dzikich stadach papugi faliste potrafią liczyć tysiące osobników i migrować w poszukiwaniu wody.

Źródło: Opracowanie własne na podstawie literatury ornitologicznej