Brak artykułów w tej kategorii.

Struś (hodowla)

2026-06-21 / AH-Master

Struś to największy ptak świata, niezdolny do lotu, pochodzący z Afryki, coraz częściej hodowany na fermach dla mięsa, skóry, piór i jaj. Ma długą szyję, potężne nogi i charakterystyczne luźne, miękkie upierzenie. Samce są czarno-białe, samice szarobrązowe. Struś biega z ogromną prędkością i jest najszybszym dwunożnym zwierzęciem lądowym.

Charakter

To ptaki czujne, ciekawskie, ale w okresie godowym samce bywają agresywne i niebezpieczne ze względu na siłę kopnięcia. Przyzwyczajają się do obsługi, lecz wymagają ostrożności.

Wielkość

Wysokość 200-280 cm i masa 90-160 kg.

Pielęgnacja

Wymagają dużych, ogrodzonych wybiegów i suchego schronienia. Dieta to zieleninę, ziarna, specjalistyczne granulaty oraz grit. Wrażliwe na wilgoć i chłód w młodości.

Zdrowie

Długowieczne, dożywają 30-50 lat. Młode strusięta są delikatne i podatne na choroby układu pokarmowego i nóg.

Hodowla

Samice składają wiele dużych jaj do wspólnego gniazda; jedno jajo waży około 1,5 kg. Wysiadywanie trwa około 42 dni.

Ciekawostka

Jajo strusia jest największym jajem składanym przez współcześnie żyjący gatunek ptaka, a jego skorupa jest tak mocna, że wytrzymuje ciężar dorosłego człowieka.

Źródło: opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnej wiedzy ornitologicznej i hodowlanej