Brak artykułów w tej kategorii.

Zeberka (zeberka timorska)

2026-06-21 / AH-Master

Zeberka to mały, towarzyski ptak z rodziny astryldowatych, pochodzący z Australii i wysp regionu, w tym z Timoru. Zawdzięcza nazwę charakterystycznym czarno-białym prążkom na gardle samca przypominającym pasy zebry. Samce mają też pomarańczowe policzki i kasztanowe boki, samice są skromniej ubarwione. Hodowla wyselekcjonowała wiele odmian barwnych.

Charakter

To ptaki niezwykle żywiołowe, ruchliwe i stadne. Najlepiej czują się w grupie, gdzie nieustannie ćwierkają i wchodzą w interakcje. Samce śpiewają charakterystyczne, brzęczące piosenki. Nie nadają się do samotnego życia.

Wielkość

Około 10-11 cm długości i masa 10-15 g.

Pielęgnacja

Wymagają klatki lub woliery z miejscem do lotu, drobnych ziaren, kiełków, zieleniny i pokarmu mineralnego. Lubią się kąpać.

Zdrowie

Odporne, dożywają 5-8 lat. Wrażliwe na przeciągi i niedobory wapnia, zwłaszcza samice w okresie lęgowym.

Hodowla

Należą do najłatwiejszych ptaków w rozmnażaniu. Samica składa 4-6 jaj wysiadywanych około 12-14 dni. Bywają tak płodne, że trzeba ograniczać lęgi.

Ciekawostka

Zeberki są jednym z najważniejszych ptaków modelowych w nauce - badania nad ich śpiewem pomagają zrozumieć, jak mózg uczy się i przetwarza dźwięki.

Źródło: opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnej wiedzy ornitologicznej i hodowlanej